fbpx

La metodologia per a aprendre idiomes de Delicious English es basa en el “learning by doing” o el fet d’aprendre fent, comunicant-nos al desenvolupar tasques per a aconseguir un objectiu comú, sigui cuinar un plat o valorar una cervesa artesanal particularment inusual.

Aquest mètode d’aprenentatge és quelcom sobre el que he reflexionat molt i ha esdevingut la base de les meves classes i sessions. En aquest post explicaré la meva experiència personal en relació amb l’aprenentatge d’idiomes i com aquesta experiència, m’ha servit per a donar forma als serveis oferts per Delicious English.

Al llarg dels meus anys a Catalunya, hi ha hagut moltes persones que m’han preguntat com he après espanyol i català i aquesta pregunta recurrent, m’ha fet reflexionar sobre el meu propi procés d’aprenentatge. Què vaig fer per a aprendre? Què vaig fer bé? Què podria haver fet millor? Del que estic segur és que el camí que he seguit fins arribar on estic ara potser no ha estat el més convencional.

Vaig arribar amb un vocabulari molt limitat, el just per a demanar una habitació i alguna cosa per a menjar. Però tenia molt clar que volia intentar viure a Espanya i això significava posar-me les piles amb la llengua local. És així com vaig començar el meu “learning by doing” o el meu aprenentatge fent. Probablement, tot podria haver anat més de pressa si hagués tingut alguna noció de català o castellà, però desgraciadament no era fàcil per a un introvertit “brit” acabat de sortir de la Universitat que amb feines podia mantenir una conversa en la seva llengua materna.

Així doncs, tot va començar de manera senzilla, demanant croissants a la fleca, animant a l’equip de futbol local i fent nous amics. Els primers mesos van ser estimulants i esgotadors. Recordo escoltar tot atentament, intentant desxifrar el que s’estava dient. La velocitat, els sons desconeguts i el ritme staccato ho convertien en tot un repte.

I llavors, lentament, les coses van començar a canviar. Paraules estranyes i fragments de conversa van començar a fer-se recognoscibles. Aconseguia dir frases curtes i coneixia els tacs principals i amb aquest coneixement bàsic vaig adquirir una mica de seguretat que em va permetre involucrar-me en esdeveniments i activitats locals. D’aquesta manera el meu procés de “learning by doing” va començar mentre feia les coses que em venia de gust fer.

No recordo el moment en què vaig parlar usant el meu segon idioma sense ser-ne conscient. Degué ser després de mesos (segurament anys) des de la meva arribada. Però sí que recordo que havia arribat a un punt en què tenia un coneixement bàsic i útil de la meva nova llengua i que el repte era practicar-la el màxim possible per a continuar aprenent.

Em vaig adonar que l’aprenentatge d’un idioma és un camí que no té fi. Encara avui em topo a vegades amb paraules que em són desconegudes. El que sí que he comprès és que aprendre un idioma és quelcom que pot passar de manera natural quan estàs involucrat en activitats quotidianes com cuinar o menjar. Va ser així com, després de considerar-ho detingudament, la idea de desenvolupar sessions de cuina on els estudiants poguessin practicar i millorar el seu anglès, em va resultar molt clara.

I així va néixer Delicious English – aprèn anglès cuinant. Sessions dinàmiques on no sols cuines, sinó que aprens la història que hi ha darrere de les receptes, els ingredients i els plats. Usant únicament l’idioma anglès, escoltes les instruccions, parles amb el professor i els altres estudiants, fas preguntes i el més important, aprens. Potser és la difícil pronunciació d’una paraula (recipe, vegetable…), adquirir nou vocabulari o simplement revisar una estructura gramatical que vas estudiar fa 20 anys i que no t’has atrevit a usar des d’aleshores.

M’agrada pensar en Delicious English com una amalgama d’idees simples i efectives i com un bon exemple d’aprendre fent. Existeixen nombrosos articles científics, en cas de voler aprofundir sobre el tema (per exemple, Dewey) però si el que vols és millorar el teu anglès d’una manera diferent, nova i divertida, veuen, prova una de les nostres sessions i aprèn a través de la cuina.